menu

CBT

cbt_logo_full“CBT staat voor competitie-beheer-tool en stelt u in staat uw volledige (voetbal) competitie te beheren. En dit alles op een sociale manier zodat iedere vereniging hier van kan profiteren!” bron: http://www.competitiebeheer.nl

Inmiddels maken zo’n +/- 200 verenigingen gebruik van deze software en tellen we meer dan 1500 gebruikers. Ook wordt CBT gebruikt voor het aanleveren van data aan verschillende partijen doordat CBT een eigen API heeft en hierdoor eenvoudig te integreren is. Voor webmasters zijn er tevens mogelijkheden om de voetbal stand/programma/uitslagen middels iFrames op hun pagina te tonen. Middels CSS en/of XSLT zijn ze volledig vrij om de overzichten compleet naar eigen hand te zetten.

Demonstratie video

Techniek

Smart client

De CBT client is een smartclient gemaakt in Microsoft .Net 3.5 volgens de SmartClient Software Factory. Hierdoor is de applicatie eenvoudig in modules op te bouwen. Voor Visual Studio zijn er special “Guidance Automation Extensions” te downloaden zodat eenvoudig modules, services, interfaces kunnen worden toegevoegd (Visual Studio maakt dan zelf de benodigde classes aan). De client communiceert middels webservices om data op te halen en te manipuleren. Voor het publiceren van de software heb ik gekozen voor Microsoft ClickOnce, hierdoor is het heel eenvoudig om nieuwe versies te distribueren. Wanneer er een nieuwe versie van de software is dan krijgt de gebruiker hier automatisch een notificatie van, op het moment dat de software wordt opgestart. Doordat CBT gebruikt maakt van assembly injection is het echter niet mogelijk om de ingebouwde clickonce-publicatie-methode te gebruiken welke standaard in visual studio zit. Daarom maak ik gebruik van een speciale tool die te vinden is in de .Net SDK.

Voor de GUI heb ik gebruik gemaakt van componenten van DevExpress. Hierdoor krijgt de applicatie een professioneel uiterlijk en vele handigheidjes (de datagrids bevatten bijvoorbeeld out of the box filter en sorteer functies).

.Net Webservices

De webservice waarmee de client communiceert is een xml webservice. Om het dataverkeer in toom te houden G-zip ik alle data middels een zelf ontwikkelde extensie. Dit scheelt tot wel 60% aan dataverkeer terwijl de tijd om data te gzippen verwaarloosbaar is.

API

Om voetbal verenigingen volledige toegang tot hun eigen data te geven heeft CBT een API. Dit is een XML REST service.

Architectuur

CBT_architectuur